Sätt färg på badrummet!

Varför ha traditionella fantasilösa vita kakel när man kan ge sitt badrum en unik känsla? Att byta ut sitt kakel mot mer udda plattor eller vacker mosaik kan göra väldigt stor skillnad!  Du kan enkelt få det att kännas elegant, fantasifullt, modernt, rustikt, exklusivt, sobert eller färgglatt – för att bara nämna några exempel. I den här artikeln vill vi ge dig inspiration hur du kan utforma ditt nya badrum och förhoppningsvis får du lite nya idéer.

Vårt kakel importeras

Kakel och klinker tillverkas och används över hela världen och i Sverige finns ingen produktion av keramiska plattor, sedan fabriken i Uppsala lades ner år 1976 och Höganäs 2009. Därför importeras allt kakel som säljs idag.

Vilken typ av kakel finns?

Kakel är gjorda av glaserat lergods och används endast till väggar inomhus. Plattorna bränns i ugnar vid 800-900 grader. Kakel är underhållsfritt i den meningen att de aldrig ska efterbehandlas med polish eller liknande.

Klinker eller golvplattor är gjorda av glaserat eller oglaserat stengods. Plattorna bränns en gång i ugn vid temperaturer mellan 1150 och 1250 grader. Den höga temperaturen göra att klinker blir hårt och är därför ett slitstarkt material som kan användas både till golv och väggar i privata och offentliga miljöer.

Mosaik är små plattor av keramik, glas eller natursten, ofta mellan cirka 15-100 mm stora och levererade på kartor av glasfiber eller papper. Finns både glaserad och oglaserad. Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, i bland även utomhus och i pool. Mosaik med nät av papper på baksidan ska undvikas att monteras i våtutrymmen.

Sjösten det svenska namnet på natursten (oftast marmor) som tumlats med sand och vatten. Deta görs för att materialet ska få ett rustikt utseende. Sjösten i större format tumlas normalt inte, istället kantstöts och blästras ett rustikt utseende fram.

Granitkeramik är plattor av hårdare kvalitet och låg vattenabsorption och rekommenderas för alla ytor, både ute och inne. Används ofta på golv i offentlig miljö tack vara dess goda motståndsförmåga mot nötning. Finns som oglaserade eller glaserade. Granitkeramik är frostbeständig och kan därför med fördel läggas utomhus.

Glasplattor är precis som de låter gjorda av glas. Ibland är glaset pigmenterat och genomfärgat och andra fall är glaset transparent med en fastlimmad färgad baksida. Finns även som mosaik. Glasplattor bör endast användas på väggar i torra och våta utrymmen, de ska inte läggas på golv.

Marmor är en sedimentär bergart och definieras som kristalliserad kalksten. Marmor används både i torra och våta utrymmen, både på golv och vägg. Marmor är känsligt för fläckar eftersom det är ett så poröst material men kan impregneras.

Källa: https://www.kakelspecialisten.se/kakelsupporten/vad-aer-kakel

Hoppas att du har fått lite mer idéer om vad du vill ha för kakel i ditt nya badrum.

 

Kommentarsfältet är stängt.